LET'S WORK TOGETHER

Sollicitatie tips

Sollicitatiegesprek voeren

bereid je goed voor

In het sollicitatiegesprek krijg je de kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met de werkgever. Dit is jouw moment om te laten zien dat jij de aangewezen persoon bent voor deze functie. Daar heb je een goede voorbereiding voor nodig.

Je kunt je thuis al voorbereiden door zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de organisatie. Bezoek de website van het bedrijf en neem het jaarverslag door. Als je iemand kent die bij de organisatie werkt, vraag dan naar zijn ervaringen en tips. Vaak worden in sollicitatiegesprekken dezelfde vragen gesteld. Je kunt je hierop prima voorbereiden door antwoorden op deze vragen vooraf te bedenken:

  • Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
  • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
  • Waarom wil je deze baan?
  • Wat verwacht je van dit werk?
  • Waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
  • Kun je een paar goede en een paar slechte eigenschappen van jezelf noemen?


tip
: Ga ruim op tijd van huis weg, zodat je zeker op tijd aanwezig bent. Neem het telefoonnummer mee van je contactpersoon bij het bedrijf. Als je onderweg vertraging oploopt, kun je waarschuwen dat je iets later komt.

Nog een gouden regel: kleed je netjes aan en pas je aan op de bedrijfscultuur. Bij een kantoorbaan ben je niet snel 'overdressed', maar zorg er wel voor dat je jezelf ook nog lekker voelt in wat je draagt.

het sollicitatiegesprek

Wees tijdens het gesprek enthousiast, en toon interesse in het bedrijf. Het is helemaal niet erg als je een beetje zenuwachtig bent: daarmee geef je aan dat je de baan graag wilt hebben. Zit recht, leg je armen rustig op de leuning of tafel (niet over elkaar, dit komt gesloten over) en val de gespreksleider nooit in de rede.

Je kunt alleen de gesprekspartner overtuigen van jouw geschiktheid, als je zelf ook gelooft dat jíj de geschikte kandidaat bent! Aan het einde van het gesprek krijg je bijna altijd de vraag of jíj nog vragen hebt. Bereid daarom een paar positieve vragen voor.

de afsluiting

Aan het einde van het gesprek geeft de gespreksleider aan hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. Jij mag hier ook naar vragen. Er kan sprake zijn van een tweede gesprek of een assessment. Geef iedereen bij het verlaten van de gespreksruimte een hand en dank de aanwezigen voor hun tijd.

Hoe maak je een goed cv?
kort en krachtig

Een goed cv kan het verschil maken tussen een uitnodiging voor een gesprek en een standaardbriefje met een afwijzing. Het is dus een krachtig ‘wapen’ waar je tijd in moet steken. Je cv bevat samengevatte informatie over jezelf, waardoor anderen snel een beeld van jou krijgen.

Pas je cv aan, aan de functie waarop je solliciteert en houd het zo kort mogelijk. Een cv is bedoeld om snel te kunnen lezen. Uitgebreide informatie kun je kwijt in het sollicitatiegesprek. Als het voor de vacature van belang is, kun je die informatie ook kwijt in je sollicitatiebrief.

indeling cv

Een basis cv bevat in elk geval de volgende onderdelen:

persoonlijke gegevens
Schrijf je volledige naam (voornaam + eventuele andere voornamen + achternaam), je adres (straat + huisnummer, postcode + woonplaats), je telefoonnummer (waarop je het best te bereiken bent), je e-mailadres, je geboortedatum en -plaats, burgerlijke staat (gehuwd, ongehuwd of samenwonend) en nationaliteit op.

opleidingen
Hier vermeld je alle opleidingen die je hebt gevolgd vanaf de lagere school. Gebruik de officiële benamingen en afkortingen. Vermeld bij iedere opleiding of je een diploma of certificaat hebt behaald en in welk jaar dat was. Bij de opleiding kun je vakken of afstudeeronderwerpen noemen. Naast de opleidingen, kun je onder dit kopje ook alle cursussen noemen die je hebt gevolgd. Vraag je hierbij wel af of die cursussen interessant zijn voor de werkgever die het cv gaat lezen – je kunt dit, per sollicitatie, altijd aanpassen.

werkervaring
Hieronder noteer je de bedrijven waar je hebt gewerkt en de functies die je daar hebt vervuld. Vermeld hierbij maand en jaartal (van/tot). Ook onbetaald werk en stages kun je hier noemen. Het is belangrijk om je taken en verantwoordelijkheden op te schrijven, maar houd het kort. Benadruk vooral werkervaringen, die aansluiten bij de functie waarnaar je solliciteert. Veel werkgevers vinden het prettig als je je werkervaring ‘achterstevoren’ beschrijft – je huidige/laatste baan noem je als eerste.

vaardigheden
Hier benoem je vaardigheden die goed van pas kunnen komen bij de functie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld blindtypen of beheersing van administratieve programma's.

hobby's en sport
Hier kun je kwijt hoe je jouw vrije tijd besteedt. Dat zegt iets over je interesses.